Enkel herinnerd

Enkel Herinnerd

Als kind stond Yves Bondue elke 11de november om 11 uur aan de hand van zijn vader tussen de vlaggen aan het Monument der Gesneuvelden naast de kerk van zijn geboortedorp, in die jaren nog in aanwezigheid van oudstrijders, de borst vol decoraties gespeld.
Sindsdien zong hij als Westhoeks artiest op Engelse, Franse, Belgische en Duitse militaire begraafplaatsen, hij zong Britse soldatenhymnes in Talbot House en speelde een hoofdrol in de fenomenale theaterproductie War Horse. Tijdens de meest memorabele Last Post ooit, op 11 november 2018, honderd jaar na het beëindigen van WOI zong hij samen met Dez Mona live voor TV-één boven op de Menenpoort, op honderd meter van de plek waar hij een halve eeuw daarvoor werd geboren.
In al die jaren speelde en zong Bondue liederen over de wrede oorlog en over de moeilijke vrede. Maar altijd stond in zijn zingen de vrede op de eerste plaats. Omdat wij, zoals bezongen in de oude hymne Only Remembered, enkel worden herinnerd om wat wij hebben gedaan.

Een zorgvuldig gekozen selectie van deze liederen in het Nederlands, Duits, Engels en Frans brengt hij in ‘Enkel herinnerd om wat we hebben gedaan’, een pakkend concert waarin enkel Yves Bondue en zijn accordeon liederen brengen van grote componisten en kleine volkszangers, hoogedele hymnes en veel te weinig gehoorde kleine parels uit het repertoire.