Zalige Zonden

Zalige Zonden

Zalige Zonden

 
Deze muziektheaterfantasie over de Westhoek kwam tot stand op vraag van een vijftiental Westhoekmusea en in samenwerking met Toerisme Westhoek, ter gelegenheid van De Grote Goesting, een bijzondere themaperiode waarin de gastronomische troeven van de Westhoek werden uitgelicht.
Het stuk ging in première in 2021 en toert sindsdien rond naar elke plek waar theater en gastronomie kwalitatief kunnen verenigd worden.
 

Het Verhaal

 
Wanneer Jana haar moeders kapsalon onder de kerktoren erft, spookt het woord wellnesscentrum door haar kopke. Haar trip door de zevende hemel met Robert van over De Schreve is zopas stukgelopen en laat wonden achter; ze heeft een nieuwe droom vandoen.
 
De jonge onderwijzer Wouter probeert de dorpsschool een nieuwe elan te geven, en wanneer er zomaar, pardoes, een vrouw opduikt uit het verre Wippelgem, veroorzaken haar plannen bij de ene een adrenalinestoot en bij de andere argwaan. Dorpsoudsten lijken nog niet helemaal hun oorsprong als blauwer, ketter of moerduivel ontgroeid: die lijken allen op elkaar en mompelen in hun eigen dialect schijnbaar bezwerende codes die buitenstaanders nauwelijks begrijpen, als een duistere macht die worstelt tegen de jeugd.
 
Sommigen in het dorp draaien de situatie handig in hun voordeel, anderen tuinen er met open ogen in. De gemeenteraad tenslotte biedt inkijk in de ziel en verzuchtingen van een reeks kleurrijke karakters met hun pro’s en contra’s en biedt wat hoop voor oplossingen. Maar dáár komt Picon op tafel. Paté en droge worsten. De Westhoekse identiteit borrelt omhoog en trappistenbier, parelende heuvellandwijn, potjesvlees en paterskaas worden op de vergadertafel gezet, de burgemeester steekt een pijp op met Wervikschen toebak, en al wat op de gemeenteraad beslist diende te worden, geraakt bedolven onder de roes van zondige geneugten.
 
Doch tijd brengt raad. Ook in de Westhoek. Vooral in de Westhoek. Waar plannen geen luchtkastelen zijn, maar dromen met poten en met oren. En net op het ogenblik dat er weer een sprankel liefde van over De Schreve Jana bereikt, net wanneer vanuit den vreemde iemand in de potten komt roeren, net op het moment dat jonge kapsters en bevlogen onderwijzers er klaar voor zijn, samen met ondernemers, moderne boeren, creatieve organisatoren en bestuurders met een open blik, gaat het gebeuren: de Westhoek ontpopt zich tot een festival van muziek, verhalen, cultuur, natuur en gastronomie in een muzikaal-theatrale finale vol geestdrift, humor, wijsheid, ontroering, taalvirtuositeit en spelplezier!

Cast, crew en productie

 
Speltekst en muziek: Yves Bondue
Spel: Silke Thorrez, Evelien Lucie Verhegge, Jeroen Defauw, Yves Bondue
Regie en spelcoaching: Lize Pede
Productie: Radio Sanseveria
Fotografie: Michaël Depestele
Grafische vormgeving: Gotcha! - Kristof Kimpe & Pigs in space - Bruno Jacques
In opdracht van De Westhoekmusea & Toerisme Westhoek
Met de steun van De Vlaamse Gemeenschap, de Provincie West-Vlaanderen, LEADER, CO7 en UIT in de Westhoek

...een fraaie smeltkroes van terroir en lokale, van volksverhalen doordrongen cultuur... Dit is zoveel meer dan een toneelstuk.
Toni De Coninck in June.be