Toetsem

 

Toetsem

 
Tragikomedie in vijf bedrijven, voor 8 acteurs
 
In het provincestadje Toetsem komt een nieuwe, jonge pianoleraar een revolutionaire pianomethode introduceren, die op zijn zachtst gezegd discutabel is bij een paar van de leerlingen, de directeur van de academie en een rigide en corrupte stadsscretaris.
Muziekuitgeefster Edith Leduc komt als knuppel in het hoenderhok aan in Toetsem en gooit nogal wat roet in het eten. Ze komt op tegen het locale establishment. Hierbij gaan zowel de directeur als de secretaris in het verweer, gesteund door Bérénice Bottelberghs, de flamboyante en drankzuchtige echtgenote van de secretaris.
Door de verschillende conflicten heen komen ook dubieuze relationele verhoudingen en al dan niet vermeende handtastelijkheden aan het licht.
 
Financiële belangen, verborgen agendapunten, drankmisbruik en generatieconflicten leiden tot een bijzonder broeierige sfeer, al wordt deze bijtijds doorspekt door komische kromredeneringen en hilarisch uitgespeelde anekdotes.
Patje, de filosofisch ingestelde klusjesman en schoonmaker beschouwt en becommentarieert de meer en meer oplopende spanning en helpt Edith om een paar van de prologanten te ontmaskeren. Ze stelt oplichting en corruptie aan de kaak met onweerlegbare bewijzen.

 
 
Dramatis Personae
 
Lander Kruysmans, een jonge pianoleraar met merkwaardige pedagogische methodieken
Bernard Demol, ietwat oudere directeur van de muziekschool
Bérénice Bottelberghs, vrouw van de stadssecretaris, moeder van Lara, hysterica
Honoré Billiet, stadssecretaris, autoritaire vader van Lara
Lara, pianoleerlinge, dochter van Honoré & Bérénice
Tine, pianoleerlinge, vriendin van Lara
Edith Leduc (v/m), exotische en mondaine uitgeefster van muziekpartituren
Patje (m/v), schoonmaker/klusjesman of -vrouw, observator met een immer klaarstaande vinger om op de wonde te leggen

 
 
 
Vraag de volledige tekst op bij de Theaterbib